torstai 27. toukokuuta 2010

Kauheaa...

Kun tulin tänään töistä, olin vähällä ajaa pyöräilijän päälle ihan kotinurkilla.
Tilanne oli vähän tällainen:
"1. Tullessaan pyörätieltä ajoradalle pyöräilijän on väistettävä muuta liikennettä, sekä oikealta että vasemmalta tulevaa. Tässä risteystilanteessa pyöräilijä väistää risteävää liikennettä. Huomionarvoista siis on, että kyseessä on tasa-arvoinen risteys (ei kolmiota), mutta että pyöräilijä tulee pyörätieltä. Tämä on poikkeava käytäntö verrattuna jalankulkijaan, jota autoilijan kuuluu tällaisessa tilanteessa väistää." (lainattu tältä sivulta )

Tulin siis suoraan, mutta samalla myös itse ylitin poikkeavaa tietä joka menisi tuossa kuvassa vielä kevyenliikenteenväylän vieressä saman suuntaisesti.
Nykyäänhän pyöräilijä saa ylittää suojatietä ajaen pyörää. Tämä kyseinen mieshenkilö ei kyllä tainnut ympärilleen katsoa, sillä vauhti oli todella kova hänen tullessa samaan aikaan suojatien kohtaan. Itsellä vauhti oli aika hiljainen koska vaihde oli ykkönen, ehdin jarruttaa, mutta samaan aikaan myös pyöräilijä jarrutti etujarruillaan ja pyörä heitti häränpyllyä, eli mies kaatui. Kysyin tietysti heti että sattuiko pahasti? Hän vastasi ei. Mies vaikutti todella suuttuneelta ja vihaiselta ja taisi parit perkeleetkin päästää. Aivan kuin vika olisi pelkästään minun.Ja lähti vain menemään paikalta vihaisena.
Itselle jäi kauhean huono omatunto ja harmittaa. Vaikka mitään kovin vakavaa ei tapahtunutkaan. Nyt olen vaan suurissa itsesyytöksissäni etsinyt jotain todisteita siihen, etten olisi yksin pelkästään tuossa paremmin voinut toimia, enkä pyöräilijän kaatumiselle voinut mitään, sillä se johtui hänen jarruistaan.
Tässä lainaus vielä toiselta nettisivulta:
"Jos pyörätie tai kevyen liikenteen väylä jatkuvat suojatienä tien yli, pyöräilijä voi ylittää tien ajamalla suojatietä pitkin.
Pyörätie ei kuitenkaan anna pyöräilijälle etuajo-oikeutta, vaan häntä koskevat samat väistämissäännöt kuin tavallisessa risteyksessä. Pyöräilijää koskevat myös risteyksessä olevat liikennemerkit, kuten kärkikolmio ja stop-merkki."

Mielestäni siis vika ei ollut pelkästään minun vaan pyöräilijää koskevat myös jotkut säännöt...

Liikenteessä voi sattua ja tapahtua, joskus moottoritiellä yli 100 vauhdissa, tiensivuun pysähtynyt auto päätti yhtäkkiä koukata eteeni ja ei muutakun jarrut pohjaan, onneksi ei ollut liukas keli ja auton vauhti hiljeni.. HUH!

Onko sinulle sattunut vähältäpiti-tilanteita liikenteessä?

2 kommenttia:

  1. sorry poistin vahingossa kommentin jonka stellar oli laittanut..voitko laittaa uudestaan?

    VastaaPoista
  2. Sellaista vaan, että läheltä piti -tilanteita tulee varmaan kaikille... mutta toimit kuitenkin niin hyvin kuin pystyit. Jos vauhti kerran on ollut noin hiljainen, niin saa mies katsoa peiliin.

    VastaaPoista

Viestiä kehiin.. ;)